history

Το καράτε αναπτύχθηκε σαν πολεμική τέχνη στο Βασίλειο Ryukyu της Ιαπωνίας. Μεταφέρθηκε στην κεντρική Ιαπωνία στις αρχές του 20ου αιώνα σε μία περίοδο πολιτισμικών ανταλλαγών μεταξύ των κινέζων και των Ιαπώνων.

Το 1922 το Ιαπωνικό υπουργείο μάθησης κάλεσε τον Gichin Fukanoshi στο Τόκυο για να κάνει μία επίδειξη καράτε.

Το 1924 έγινε το πανεπιστήμιο Keio ίδρυσε τον πρώτο πανεπιστημιακό σύλλογος καράτε στην ιστορία

Το 1932 το καράτε είχε διαδοθεί σε πολλά πανεπιστήμια στην Ιαπωνία και το όνομά του άλλαξε από «Κινέζικο χέρι» ή “χέρι των tang” (από την κινέζικη δυναστεία των Tang) σε «άδειο χέρι». Και των δύο η προφορά ήταν καράτε.

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο η Okinawa έγινε ένας σημαντικός στρατιωτικός σταθμός των Ηνωμένων Εθνών και το καράτε έγινε δημοφιλές στους ξένους που βρίσκονταν εκεί, έτσι σιγά σιγά έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο.

 1. Shotokan
 2. Shito Ryu
 3. Wado Ryu
 4. Goju Ryu

shotokan2Ο Funakoshi θεωρείται ευρέως ως ο «πατέρας» του σύγχρονου καράτε. Γεννήθηκε στο νομό Σούρι στην Οκινάουα το 1868 και σε ηλικία 11 άρχισε να μελετά Καράτε με δύο από τους μεγαλύτερους Δασκάλους της Οκινάουα. Με τον καιρό, έγινε master και το 1922 κλήθεικε να επειδήξει το καράτε στο ιαπωνικό κοινό για πρώτη φορά.

Η διαδήλωση είχε μεγάλη επιτυχία και προσκλήθεικε να μείνει στην Ιαπωνία και να διδάξει, το οποίο έκανε.

Για τον Sensei Φουνακόσι, η λέξη «καράτε» τελικά πήρε μια βαθύτερη έννοια από την απλή εκπαίδευση στις πολεμικές τέχνες, μετατρέποντάς την σε αυτό που είναι γνωστο σήμερα ως καράτε-ντο, ή «δρόμο του άδειου χεριού.»

Τροποποίησε την τέχνη της Οκινάουα αντλώντας έμπνευση από το παραδοσιακό ιαπωνικό Budo (κέντο, τζούντο, κλπ) και ενσωμάτωσε τις φιλοσοφικές πτυχές τους στην εκπαίδευση των μαθητών του. Έτσι έγινε μία τέχνη που αντιπροσώπευε μια σύνθεση της Okinawaan και των ιαπωνικων σχολών. Το 1936 ίδρυσε το «SHOTOKAN» στυλ που επρόκειτο να επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από το γιο του Yoshitaka (Giko) και τον Masatoshi Nakayama (πρώτος διευθυντής της Ιαπωνίας Karate Association).

shotokan1

Το 1948 ιδρύθυκε η Japan Karate Association (JKA). Η ίδρυση της άνοιξε τον δρόμο για την εξάπλωση του Shotokan Karate σε όλο τον κόσμο. Ο δάσκαλος Masatoshi Nakayama, ένας από τους μεγαλύτερους μαθητές του Funakoshi, τον διαδέχθηκε ως διευθυντής της JKA και κατά τη διάρκεια της θητείας του ανέπτυξε περαιτέρω το Shotokan καράτε, με βάση τη δική του έρευνα, στο στυλ που γνωρίζουμε σήμερα.

 

Οι αρχές του Shotokan καράτε του Φουνακόσι.

 • Ποτέ μην ξεχνάτε ότι το karate αρχίζει και τελειώνει με το rei. (Το Rei έχει την έννοια του σεβασμού).
 • Δεν υπάρχει «πρώτο χέρι» στο καράτε. (Δεν υπάρχει καμία πρώτη επίθεση, το καράτε είναι για αυτοάμυνα)
 • Το Καράτε υποστηρίζει την δικαιοσύνη.
 • Πρώτα να καταλάβουμε τον εαυτό μας, στη συνέχεια να κατανοήσουμε τους άλλους.
 • Η τέχνη του μυαλού είναι πιο σημαντική από την τεχνική.
 • Το μυαλό πρέπει να απελευθερωθεί.
 • Η αμέλεια γεννά προβλήματα.
 • Μην νομίζετε ότι Καράτε είναι μόνο στο dojo (γυμναστήριο).
 • Η εκπαίδευση του Καράτε απαιτεί μια ολόκληρη ζωή.
 • Μεταμορφώστε τα πάντα σε καράτε, εκεί βρίσκεται η φινέτσα.
 • Το γνήσιο Καράτε είναι σαν το ζεστό νερό, κρυώνει αν σταματήσεις να το ζεσταίνεις.
 • Μην έχετε μία ιδέα της νίκης, ενώ η ιδέα της ήτας δεν είναι απαραίτητη.
 • Μεταμορφώστε τον εαυτό σας ανάλογα με τον αντίπαλο.
 • Η έκβαση του αγώνα εξαρτάται από τους ελιγμούς.
 • Φανταστείτε τα χέρια και τα πόδια σαν σπαθιά.
 • Μόλις αφήσετε το καταφύγιο του σπιτιού, υπάρχουν εκατομμύρια εχθροί.
 • Οι στάσεις είναι για τον αρχάριο, αργότερα γίνονται φυσικές θέσεις.
 • Κάντε το kata σωστά, η πραγματική πάλη είναι ένα διαφορετικό θέμα.
 • Μην ξεχνάτε τη δυναμική της ισχύος, την ελαστικότητα του σώματος, και την ταχύτητα της τεχνικής.
 • Πάντα να είστε καλοί στην εφαρμογή όσων έχετε μάθει.

shitoryu2Το Shito Ryu Karate ιδρύθηκε από τον Kenwa Mabuni (14 Νοέμβρη 1889 - 23 Μαΐου 1952).

Ο Kenwa Mabuni γεννήθηκε στο νησί της Οκινάουα το 1889. Ήταν απόγονος της τάξης των πολεμιστώντων οποίων οι πρόγονοι εξυπηρετούσαν τους άρχοντες της Οκινάουα για εκατοντάδες χρόνια.

Σε ηλικία 13 ετών ξεκίνησε τις πολεμικές τέχνες με τον δάσκαλο Γιασουτσούνε Ιτόσου στο χωριό του Σούρι. Με την προτροπή του Sensei Ιτόσου άρχισε επίσης μελέτη με τον δάσκαλο Kanryo Higaonna από το χωριό της Νάχα.

Οι άνδρες αυτοί ήταν οι ανώτατες αρχές του καράτε εκείνη την εποχή, και ήταν οι ιδρυτές των δύο σχολείων της Οκινάουα Καράτε, Shorin-Ryu και Shorei-ρίου.

Και οι δύο αυτοί εκπαιδευτές απεβίωσαν όταν ο Mabuni ήταν περίπου 30 ετών. Συνέχισε τις σπουδές του, και έγινε ειδήμονας στα παραδοσιακά όπλα της Οκινάουα, ενώ ενσωμάτωσε επίσης στοιχεία από το κινέζικο Kung Fu στο ύφος του.

Τα καθοριστικά χαρακτηριστικά του Shito-Ryu Karate είναι ο μεγάλος αριθμός των kata, η ευελιξία των τεχνικών του και η συμπερίληψη των όπλων της Οκινάουα  στη διδασκαλία του.
Όταν η ιαπωνική κυβέρνηση ζήτησε από τον Kenwa Mabuni να επισημοποιήσει το στυλ του, επέλεξε το όνομα Shito-Ryu. Διαμόρφωσε αυτό το όνομα από τη τους πρώτους χαρακτήρες από τα ονόματα του καθενός από τους δασκάλους του, Sensei Itosu και Sensei Higaonna. Με αυτόν τον τρόπο ο Mabuni επέλεξε το όνομα του στυλ του για να τιμήσει τους δασκάλους του.

shitoryu1

To Shito-Ryu είναι εξαιρετικά γρήγορο αλλά επίσης είναι καλλιτεχνικό και ισχυρό στυλ. Επιπλέον το Shito-Ryu  τονίζει τους πέντε κανόνες της άμυνας, που αναπτύχθηκαν από τον Kenwa Mabuni, και είναι γνωστά ως "Uke no go gensoku"

 • Η τέχνη του μπλοκαρίσματος με τέτοια δύναμη και ακρίβεια ώστε να καταστρέψει εντελώς την επιθετική κίνηση του αντιπάλου (Rakka).
 • Η τέχνη της αποφυγής της κίνησης του επιτιθέμενου και, μέσω αυτής μπλοκάρισμα. (ryūsui)
 • Η τέχνη της αποφυγής, αποθήκευοντας ενέργεια οπισθοχωρώντας από την επίθεση του αντιπάλου, αλλαγή στάσης και αμέσως αντεπίθεση (kusshin).
 • Η αξιοποίηση των οκτώ κατευθύνσεων κίνησης, κυρίως η απομάκρυνση από την γραμμή της επίθεσης του αντιπάλου (ten'i).
 • Η άμυνα hangeki είναι μια επίθεση η οποία την ίδια στιγμή εκτρέπει την επίθεση του αντιπάλου πριν μπορέσει να φτάσει τον αμυνόμενο (hangeki).

wado1Ο ιδρυτής του Wado-Ryu, Hironori Otsuka, γεννήθηκε στις 1 Ιουνίου του 1892 στο Shimodate, Ibaraki Prefecture στην Ιαπωνία.

Το 1898, ο Otsuka άρχισε να εξασκεί το Koryu jujutsu με δάσκαλο τον Chojiro Ebashi. Από το 1905-1921, διδάχτηκε το Shindo Yoshin-Ryu jujutsu με δασκαλο τον Tatsusaburo Nakayama.

Το 1922, γνώρισε και άρχισε να εκπαιδεύεται με τον Funakoshi. Μέσα σε δύο χρόνια ο Otsuka έγινε ένας από τους πρώτους μαθητές του Funakoshi που προήχθη σε μαύρη ζώνη στο καράτε.

Για να διευρύνει τις γνώσεις του Καράτε ο Otsuka μελέτησε επίσης με άλλους επιφανείς δάσκαλους της εποχής όπως ο Kenwa Mabuni και ο Motobu Chōki.

wado3

Το 1929 ο Otsuka οργάνωσε τον πρώτο σύλλογο καράτε στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο.

 

Το 1938, ο Otsuka κατοχύρωσε το στυλ του με την ονομασία "Shinshu Wadoryu Καράτε-Jujutsu." Λίγο μετά ο όρος μειώθηκε σε "Wado-Ryu". 

 

goju1

Στις αρχές αυτού του αιώνα, ένα στυλ καράτε αναπτύχθηκε στην Οκινάουα που κατέστησε δυνατό για πολλούς ανθρώπους να μάθουν τα οφέλη από ένα παραδοσιακό σύστημα αυτοάμυνας. Τελικά γίνεται γνωστό ως Goju-Ryu, η τέχνη του συνδυασμού παραδοσιακών τεχνικών της Οκινάουα με εσωτερικές και εξωτερικές κινεζικές αρχές. Το εσωτερικό κινέζικο στυλ επικεντρώνετε σε κυκλικές κινήσεις καθώς και την ανάπτυξη του τσι (ζωτική ενέργεια), ενώ οι εξωτερικές αρχές επικαλούνται τη σωματική δύναμη. Ο συνδυασμός αυτών των αρχών κάνει το Goju-Ryu ένα σύστημα που επικεντρώνεται στην αποδοτικότητα της κίνησης καθώς και την προσωπική ανάπτυξη.

 

Ο ιδρυτής του Goju ryu karate, Miyagi Chojun, γεννήθηκε στην Okinawa το 1888. Στην ηλικία των δώδεκα άρχισε να εκπαιδεύετε στο καράτε με τον δάσκαλο Aragaki Ryuko. Σε ηλικία των δεκατεσσάρων γνώρισε τον δάσκαλο Higaonna Kanryo και έγινε αποδεκτός ως προσωπικός μαθητής του.

goju2Μαζί αφιέρωσαν τη ζωή τους για την βελτίωση και προώθηση του Νάχα-τε, εώς τον θάνατο του Higaonna Senseis το 1915. Μετά τον θάνατο του δασκάλου του ο Chojun Miyagi ταξιδεύει στην Κίνα για να αναπτύξει τις γνώσεις του για τις πολεμικές τέχνες.

Μετά την επιστροφή του στην Οκινάουα αρχίζει να διδάσκει στο σπίτι του, όπου μετατρέπει τον κήπο σε ένα ντότζο. Κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια για να διάδοση τις γνώσεις του, η φιλοδοξία του ήταν να δώσει στο καράτε την ίδια δημοφιλία που είχαν το τζούντο και το κέντο.

Το 1933 το καράτε έγινε επίσημα αποδεκτό από το Butoko Kai, το ιαπωνικό κέντρο για τις πολεμικές τέχνες.

Μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ο Miyagi Sensei αρχίζει να διδάσκει καράτε στην Αστυνομική Ακαδημία της Οκινάουα, αλλά και στο σπίτι του.

Ο Chojun Miyagi αφιέρωσε την ζωή του στο καράτε. Δόμησε το σύστημα του Νάχα-τε, το προσάρμοσε στις απαιτήσεις της σύγχρονης κοινωνίας και διέδοσε το καράτε στο ευρύ κοινό.

 

goju3Ένας από τους μαθητές του Chojun Miyagi Sensei ο Τζινάν Shinzato, κάποτε έκανε επείδηξη στην ηπειρωτική Ιαπωνία του Νάχα-τε. Μετά την επείδηξη τον ρώτησαν σε ποιά σχολή καράτε ανήκε. Όταν γύρισε το ανέφερε στον Miyagi Sensei, ο οποίος και αποφάσισε ότι ένα όνομα θα βοηθούσε στην προώθηση και διάδοση του στυλ. Έτσι διάλεξε το όνομα «Goju ryu», εμπνευσμένο από τις "Οκτώ Εντολές" του Kempo που είναι γραμμένες στο Bubishi.

Subscribe on YouTube Upload to Flickr

Δηλωση συμμετοχής

karate register onlineΗλεκτρονική πλατφόρμα αγώνων ΕΛΟΚ
Online Registration


ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Χρήσιμες συνδέσεις

banner say no

S5 Box

Είσοδος